Jesienna dieta na zdrowe i piekne włosy

Bożena Dutkiewicz
Trycholog

Jesień to trudna pora roku dla organizmu. Wiele osób narzeka na osłabienie, brak koncentracji, apatię, nawet stany depresyjne. Klasycznym zwiastunem jesieni i zbliżającej się wielkimi krokami zimy jest także gwałtowne pogorszenie stanu włosów. Wcześniej silne i lśniące włosy nagle mogą zacząć wypadać, matowieć i stać się łamliwe. Powodem jest ich osłabienie po upalnym lecie oraz pojawiające się niedobory żywieniowe i witaminowe. Dlatego zawsze zalecam, aby jesienią zmienić dietę na taką, która zapewni zdrowe i piękne włosy. Przeczytaj, czego nie powinno zabraknąć w Twoim jadłospisie.

Jakich składników szczególnie potrzeba Twoim włosom?

Włosy wbrew pozorom są dość wymagające. Wystarczy, że w bilansie żywieniowym Twojego organizmu zabraknie jednej z cennych witamin, aby natychmiast doszło do pogorszenia ich stanu. Włosy do prawidłowego wzrostu potrzebują przede wszystkim witaminy A, E i tych z grupy B. Niezbędne jest także białko – proteiny są ich podstawowym budulcem.. 

Poza tym włosy potrzebują wielu minerałów: wapnia, cynku, miedzi, żelaza, krzemu. Ich niedobory bywają jednym z głównych powodów wypadania pasm, czemu często towarzyszy np. anemia. Wina nie zawsze leży po stronie choroby czy urazu. Często takie niedobory są efektem ubogiej diety. 

Co jeść, a z czego lepiej zrezygnować? 

Przede wszystkim zalecam Ci zrezygnowanie z żywności przetworzonej, czyli popularnych fast foodów i gotowych dań sprzedawanych w hipermarketach. Rezygnacja z żywności przetworzonej bardzo dobrze wpłynie na cały Twój organizm – po kilku tygodniach zauważysz efekt tzw. detoksykacji. 

Dobry pomysł 

Wrzesień i październik to sezon na dynię, która ma znakomity wpływ na włosy, paznokcie i skórę, ponieważ zawiera duże ilości beta-karotenu. Wykorzystaj to i jesienią regularnie jedz zupę dyniową, ciasteczka z dyni i oczywiście pestki dyni. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zbawiennym wpływie dyni na włosy, przeczytaj osobny artykuł, poświęcony temu tematowi. 

Jesienią organizm przygotowuje się też do zimy, dlatego trzeba mu dostarczyć sporej ilości energii. Nie oznacza to jednak, że dobrze jest sięgać po słodycze! Zachęcam natomiast do jedzenia ryb – przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, znakomicie wspierających odporność. Białe pieczywo zastąp wieloziarnistym. Jedz ciemny ryż, makarony, drób, jajka – w ten sposób dostarczysz organizmowi węglowodany i proteiny, a także mnóstwo cennych dla włosów witamin.

Pamiętaj 

W skład diety wchodzą nie tylko pokarmy stałe, ale także płyny. Jesienią staraj się ograniczyć picie kawy i herbaty. Częściej sięgaj po wodę mineralną – wypijaj jej przynajmniej 1,5 litra dziennie. Dzięki temu optymalnie nawodnisz organizm i zapewnisz włosom nawilżenie od środka. 

Smaczne i zdrowe przekąski 


Zamiast czipsów, krakersów czy ciastek możesz z czystym sumieniem jeść przekąski, dzięki którym dostarczysz organizmowi bardzo cennych składników odżywczych. Dla włosów zbawienne jest jedzenie m.in. pestek dyni, pestek słonecznika, orzechów, migdałów – wszystkie te przekąski zawierają dużo cynku, miedzi i krzemu. Znakomitą przekąską mogą być też warzywa. Szczególnie polecam rzodkiewkę, seler, marchew, szczypiorek, pomidory i kalarepę – łatwo się je chrupie, a przy okazji zawierają krzem i beta-karoten. 

Jesienna dieta sprzyjająca włosom może być bardzo smaczna. Przejście na nią nie wymaga od Ciebie wprowadzenia żadnej rewolucji – wystarczy wyeliminowanie z jadłospisu kilku szkodliwych produktów i zastąpienie ich zdrowym, pożywnym jedzeniem. Smacznego! 

Konsultacja z właścicielem Kliniki

Dowiedz się o najlepszych możliwościach rozwiązania swojego problemu z łysieniem. Specjalne, indywidualne konsultacje prowadzi właściciel kliniki – Ryszard Gzela.
Umów się na rozmowę (połączoną z diagnozą stanu uwłosienia) w jednej z naszych siedzib, w Warszawie lub Bielsku-Białej.

UMÓW SIĘ NA KONSULTACJĘ

Zadzwoń pod numer
33 811 24 69

Podobne wpisy